Trobada informativa amb agricultors i ramaders per millorar la gestió dels seus negocis a través de la digitalització
27, de juliol 2023 10:03
  • La jornada va reunir una quarantena de professionals i experts del sector interessats en les noves normatives i els ajuts disponibles
  • L’actuació s’emmarca en la iniciativa Accelera Pime Rural Girona, amb finançament del fons Next Generation i de la Diputació de Girona

L’escola pública de Sant Esteve de Guialbes (Pla de l’Estany) va acollir la setmana passada la trobada «Digitalitzem el sector primari: connectant idees, transformant el futur». Es tractava d’una jornada dirigida específicament a agricultors i ramaders de la demarcació de Girona que volen saber com millorar la gestió i el control del seu negoci mitjançant eines digitals.

L’acte estava impulsat per la iniciativa Accelera Pime Rural Girona amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i l’Ajuntament de Vilademuls, i va reunir una quarantena de professionals i experts del sector interessats en les noves normatives i les subvencions.

Amb l’objectiu de fomentar el diàleg i l’intercanvi d’idees, la jornada va comptar amb la participació de destacats ponents i especialistes en el camp de la gestió agrària i ramadera. En aquest sentit, s’hi va oferir una anàlisi exhaustiva sobre les noves normatives aplicables al sector primari, prestant especial atenció als reptes i oportunitats que poden oferir als professionals d’aquest àmbit.

La normativa més recent és el Quadern Integrat d’Explotació (QIE), que tindrà una implementació progressiva a partir de l’1 de setembre i serà obligatòria a partir del gener del 2025. El QIE és un sistema electrònic proporcionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, en què els titulars de les explotacions agràries han de consignar les dades relatives a la seva activitat agrícola.

Els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà els programes més actuals que afecten directament les seves activitats, així com també es van abordar les possibles solucions a diversos desafiaments que afronta el sector. S’hi van donar a conèixer estratègies innovadores per millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les explotacions agràries i ramaderes, incloent-hi la implementació de les noves tecnologies.

També van rebre informació i orientació per accedir amb èxit a la subvenció del Kit Digital, disponible des del mes de setembre passat. Es tracta d’un programa d’ajuts adreçat a les pimes de fins a 49 treballadors, microempreses i autònoms de qualsevol sector per facilitar la implantació de solucions digitals, com la renovació o la creació d’un lloc web, la gestió de les xarxes socials o la potenciació de la ciberseguretat (antivirus).

Un cop fetes les ponències, va tenir lloc una taula rodona en què els professionals del sector agrari i ramader van poder compartir experiències i inquietuds, creant un ambient propici per l’aprenentatge mutu i l’enriquiment professional. La jornada es va clausurar amb una sessió de networking que va permetre als participants establir contactes valuosos i fomentar col·laboracions futures.

El programa «Accelera Pime»

Les oficines Acelera Pyme, que s’han posat en funcionament a tot Espanya per mitjà de Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, compten amb un pressupost global de 23,8 milions d’euros, dels quals Red.es aportarà fins al 80 % del pressupost subvencionable, i les entitats beneficiàries, la resta.

Les actuacions estan finançades pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a través dels fons Next Generation EU, en el marc de l’Agenda España Digital 2025 i el Pla de Digitalització de Pimes 2021-2025. La quarta mesura de l’eix d’actuació d’aquest Pla («Digitalització bàsica per a les pimes») inclou la creació d’una xarxa d’oficines Acelera Pyme.

El projecte té un pressupost global de 573.135,45 euros, la majoria dels quals arriben a través dels fons Next Generation (410.000 euros). La resta (163.135,45 euros) els aporta la Diputació de Girona.

Per a més informació sobre les properes activitats i esdeveniments organitzats per l’Oficina Accelera Pime Rural Girona, es pot accedir al lloc web oficial: www.ddgi.cat/accelerapime/.

Arxiu