Dia Mundial de sensibilització  contra el maltractament a les persones grans
12, de juny 2023 10:58

El proper 15 de juny es commemora el Dia Mundial de sensibilització  contra el maltractament a les persones grans. En motiu d’aquest dia,  les persones grans dels municipis del Pla de l'Estany en els que es porten a terme activitats de gimnàstica de manteniment, parcs de salut i marxes nòrdiques, i activitats del programa de Fem Companyia caminaran durant diferents dies de la setmana sota el lema a favor dels drets de les persones grans.

Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà, Sant Miquel de Campmajor i Vilademuls les caminades per reivindicar el Dia Mundial de sensibilització contra el maltractament a les persones grans comptaran amb el suport del Consell Esportiu del Pla de l'Estany.  Per la seva banda, a Palol de Revardit, Fontcoberta, Camós  i Porqueres es faran amb el suport  de l’entitat Jubilus.  A Serinyà i a Banyoles també es comptarà amb el suport del servei Fem Companya del Consell Comarcal. Aquesta és una activitat que es portarà a terme a molts del municipis de la demarcació de Girona, en la que es preveu la lectura del manifest. S'anima a totes les persones que hi participin que vesteixin una samarreta blanca per donar visibilitat a la unitat de totes les persones grans en aquest dia.

Manifest per commemorar el dia

El 15 de juny, és el dia que l’Organització mundial de la salut (OMS) celebra el dia sobre el maltractament a les persones grans per posar  consciència d’una realitat oculta que afecta els seus drets. L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany es suma a aquesta presa de consciència.

Les Nacions Unides (ONU) ho considera una qüestió de Salut Pública i de Drets Humans. L’any  2017, l’ OMS va realitzar un estudi,  el qual estava  basat en dades de 28 països diversos, i es va estimar que el 15,7% de les persones de 60 anys o més, varen estar sotmeses alguna forma d’abús. S’estima que la xifra estigui subestimada, només es notifica 1 de cada 24 casos, doncs els i les afectades solen tenir por d’informar els seus familiars i amics o autoritats.

Aquest estudi aporta dades dels abusos més freqüents:

Maltractament psicològic: 11.6%, abús econòmic: 6.8%, desatenció: 4.2%, maltractament físic: 2.6%, abús sexual: 0.9%

A escala mundial, es preveu que el nombre de casos augmenti a causa del ràpid envelliment de la població en molts països.

Investigacions recents indiquen que l’abús econòmic a les persones grans, és un problema que es dona sovint, entre un 5% i 10% de les persones en tot el món poden experimentar algún frau econòmic. Aquestes situacions no es denuncien per diferent motius com el  deteriorament cognitiu, la incapacitat de les mateixes persones o també per sentiment de vergonya.

Una característica de base del maltractrament neix amb l’edatisme, terme que es refereix a categoritzar a una persona per la seva edat i fer-ne una discriminació i prejudici.  Provoca que la persona gran adopti una imatge negativa. A la societat hi ha molts estereotips, com ara que les persones grans són totes iguals, que són vulnerables o que són dependents.

Per acabar amb aquesta discriminació a nivell individual cal prendre consciència dels prejudicis i actituds associades a la vellesa i posar la mirada en els aspectes positius de la vellesa i les oportunitats que dona aquesta etapa del cicle vital de les persones. 

Es important que s'eliminin els estereotips sobre l'envelliment i es fomenti una cultura de respecte cap a les persones grans per tal de protegir-ne els drets i posar la mirada en què tots i totes anem de camí a fer-nos grans. Si no posem consciència  i valorem aquesta etapa de la vida, en serem perjudicats i tindrem el mateix tracte. Cal preguntar-nos, com ens agradaria que ens tractessin en el nostre envelliment?.

S’ha anat perdent, amb el decurs dels anys, la cultura de respecte cap a les persones grans? Fa temps que  s’els tenia un gran respecte  i eren ben considerades com un valor de saviesa i de saber.

Adonar-nos i reconèixer l’experiència, les competències  que aporten en participar en la societat, es capdal per construir una societat per a totes les edats.

Que aquest 15 de juny sigui per a un canvi de mirada cap a les persones grans, amb mereixement de ser persones amb drets, empoderar-nos com a societat i ser actius en promoure un canvi,  com per exemple dedicar  temps a la persona gran, mostrar interès per les seves inquietuds i curiositats, o simplement preguntar-nos que podem  aprendre d’aquestes persones, ja estarem fent un pas endavant per combatre el maltractament i promovent el bon tracte. 

Si coneixes un cas de maltractament, actua. Comunica-ho als serveis socials, als Mossos d’Esquadra, a la policia local o truca al 112.

Arxiu