La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge visita el Pla de l’Estany per conèixer el projecte “Càpsules de Temps”
26, de gener 2023 15:29
  • La consellera d’Igualtat i Feminismes ha visitat el servei de canguratge que ha posat en marxa el Consell Comarcal del Pla de l’Estany en el marc del programa TempsxCures.
  • Durant la visita institucional, Verge també ha pogut conèixer de primera mà la participació del Consell Comarcal en el programa ACOL, a través del qual l’ens ha contractat 7 persones.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat aquest dijous a Palol de Revardit el servei de canguratge “Càpsules de Temps”, una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany en el marc del programa TempsxCures. “Càpsules de Temps” és un servei de cura infantil que es desenvolupa de manera itinerant en diferents equipaments lúdics de la comarca i que té com a objectiu garantir el dret a les cures dels infants i promoure el dret al temps de les persones adultes que en són responsables.

“El programa TempsxCures corresponsabilitza el Govern, per primera vegada a Catalunya, de la cura d’infants i adolescents de 0 a 16 anys”, ha afirmat la consellera Verge. “I ho fa tenint en compte les diferents realitats que hi ha al país, amb una aliança estreta amb les administracions de proximitat, que són qui millor coneix els recursos i les necessitats de cada territori”, ha puntualitzat.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer ha apuntat que “el valor afegit del servei de Càpsules del Temps és que se centra en les persones que tenen cura dels infants, ja que permet als adults tenir temps de qualitat i d’oci lluny.”

TempsxCures es desplega a través dels consells comarcals i els ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants d’arreu de Catalunya. “Càpsules de Temps”, que dona nom al programa al Pla de l’Estany, es desenvolupa a una desena de municipis de la comarca (Camós, Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà, Fontcoberta, Palol de Revardit, Porqueres, Sant Miquel de Campmajor i Serinyà). D’aquests, la meitat no superen el miler d’habitants, i la resta no arriben als 5.000.

“Des que es va crear el Departament, hem tingut molt present que els serveis públics han de ser accessibles per a tota la població de Catalunya, visqui on visqui”, ha recordat la consellera. En aquest sentit, Verge ha destacat “la flexibilitat del programa TempsxCures, que permet que siguin els serveis i no les famílies qui hagi de desplaçar-se”. De fet, “Càpsules de Temps és un clar exemple de l’aposta d’aquest Govern per l’equitat territorial”, ha conclòs la consellera.

“Càpsules de Temps” és un servei amb vocació universal, al qual les famílies interessades poden accedir si ho demanen prèviament. Ofereix un servei de cura d’infants de 2 a 11 anys, que s’amplia fins als 16 anys en cas d’infants amb necessitats educatives especials.

 

Col·laboració institucional per a la sortida de situacions d’irregularitat administrativa

Prèviament a la visita del servei “Càpsules de Temps”, la consellera s’ha trobat al llarg del matí amb representants d’institucions i entitats que treballen en matèria de migracions, acollida i antiracisme a Girona i el Pla de l’Estany.

Al Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Verge ha pogut conèixer la feina que desenvolupa el servei de primera acollida de l’ens. Entre altres iniciatives, el servei col·labora estretament amb el programa ACOL, impulsat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes. Gràcies a aquest programa, el Consell Comarcal ha pogut contractar entre els mesos de novembre i desembre un total de 7 persones migrades en situació administrativa irregular que compleixen els requisits per tramitar un arrelament social. Dues de les persones contractades estan exercint com a peons de manipulació, una és auxiliar de monitor al Centre Ocupacional del Puig, dues més ocupen la categoria de peó de neteja, una altra és auxiliar de manteniment i la darrera està contractada com a auxiliar administrativa. A més de poder accedir a un contracte de 12 mesos a jornada completa, cadascuna d’aquestes persones comptarà amb 186 hores d’acompanyament i suport.

Respecte aquest programa, Francesc Castañer, ha valorat que “aquests tipus de programes impulsats des de la Generalitat, quan compten amb la col·laboració d’altres entitat públiques, com en aquest cas el Consell Comarcal del Pla de l’Estany acaben essent un model d’èxit per poder donar resposta a necessitats específiques.”

Per últim, la consellera ha visitat l’Associació Món Banyoles, una entitat de dones que impulsa el bar i restaurant cooperatiu “La Porta del Món”. Aquesta iniciativa permet oferir oportunitats laborals dignes a dones en situació d’especial vulnerabilitat.  

Arxiu