La Taula de Discapacitat del Pla de l’Estany impulsa la campanya ‘Posa’m-ho fàcil’
02, de desembre 2022 10:44
  • S’han definit diverses recomanacions per millorar l’accessibilitat cognitiva dels serveis que fan atenció al públic en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
  • En paral·lel s’ha elaborat una guia amb pautes per fer les curses i caminades populars més inclusives.

Coincidint amb el 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la Taula de Discapacitat del Pla de l’Estany ha impulsat tres accions per conscienciar els comerços, entitats i serveis que fan atenció a les persones per tal de sensibilitzar-los envers l’accessibilitat.

Des del 2011 la Taula de Discapacitat del Pla de l’Estany commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat promovent accions per sensibilitzar els drets d’aquest col·lectiu. Sota el lema, ‘Posa-m’ho fàcil’, una de les propostes, és una infografia amb una sèrie de pautes per millorar la comunicació entre les botigues i serveis d’atenció al públic i les persones amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats de comprensió.

La consellera de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Ester Busquets ha destacat que “s’han desenvolupat aquestes accions per sensibilitzar de com se senten les persones amb discapacitat en determinades situacions del seu dia a dia”, a més d’afegir que “la infografia és una eina molt útil que aporta una sèries de pautes a seguir per facilitar la comunicació amb les persones amb algun tipus de discapacitat.” Juan Ruiz, usuari de la Fundació Autisme Mas Casadevall ha llegit les recomanacions que es donen a la infografia com, entre d’altres, donar més temps per respondre o utilitzar textos senzills i amb imatges.

Per a sensibilitzar sobre l’accessibilitat cognitiva l’Aula de Teatre ha col·laborat amb un vídeo per posar de manifest els problemes diaris amb els que es poden trobar les persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d’un recurs que també està adaptat per a persones amb discapacitat auditiva, a través de subtítols i del doblatge en la llengua de signes.

En paral·lel, conjuntament amb el Consell Esportiu, s’ha elaborat una petita guia amb pautes per fer les curses i caminades populars més inclusives. Aquestes recomanacions fan referència a com eliminar les barreres físiques i cognitives i d’altres aspectes a tenir en compte a l’hora d’organitzar aquestes proves esportives. En aquest sentit, el director del Consell Esportiu, Xavier Batchellí, ha apuntat que “són pautes pensades per donar un suport a les entitats organitzadores de proves esportives per fer-les més inclusives. Des de les inscripcions, passant pel recorregut i també un cop acabada la prova.” En aquest sentit, Batchellí ha reconegut que el Consell Esportiu ha fet una revisió dels processos de les proves que organitzen.

El material de la campanya es difondrà als comerços, entitats i serveis que fan atenció al públic per tal que puguin aplicar totes les recomanacions que s’hi fan. A més, tant el vídeo com la infografia es publicaran a les xarxes socials del Consell Comarcal i de les entitats que conformen la Taula de la Discapacitat.

La Taula de Discapacitat del Pla de l’Estany

La Taula de la Discapacitat està formada per les entitats i els serveis de la comarca que treballen amb persones amb discapacitat: l’Associació Junts i Endavant, l’Associació Famílies Presents, la Fundació Estany, la Fundació Autisme Mas Casadevall, l’Associació MIFAS, el Centre El Puig, Granés Fundació, l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP) Pla de l’Estany i l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Arxiu