28, de setembre 2016 13:54

El Pla de l'Estany ha recuperat i senyalitzat onze elements del patrimoni històric de la comarca que havien quedat en desús o abandonats com ara pous de glaç, fonts o rajoleries. El projecte ha estat possible gràcies a la iniciativa altruista d'un grup de voluntaris vinculat al Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) i al Centre Excursionista de Banyoles (CEB) que durant els últims mesos ha netejat onze elements de patrimoni històric amb el vistiplau del Consell Comarcal i els ajuntaments de la comarca amb qui han firmat un conveni de col·laboració per tal d'impulsar accions de protecció, neteja i senyalització d’espais i construccions històriques.

 

Tots els elements de patrimoni històric que s'han recuperat en el marc del conveni de col·laboració -un a cadascun dels onze municipis de la comarca- han estat senyalitzats amb un plafó informatiu on es donen els detalls més destacats sobre l'espai com ara el seu any de construcció o la funció que tenia en el passat. El Consell Comarcal ha estat l'encarregat de col·locar i instal·lar aquests panells informatius. Precisament avui s'ha col·locat l'últim dels cartells a la font de Can Janic, a Palol de Revardit. El Consell Comarcal farà un seguiment periòdic d'aquestes senyalitzacions per tal que es mantinguin en correctes condicions.

 

El president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Jordi Xargay, ha destacat que la recuperació d’aquests espais de patrimoni històric no hauria estat possible sense la “suma d’esforços”. “El conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal, els ajuntaments, el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i el Centre Excursionista de Banyoles ha permès crear sinergies per recuperar aquest patrimoni. Entre tots plegats hem fet una bona feina per realçar aquests elements de patrimoni històric de la comarca”, ha explicat.

 

A partir d'ara els onze espais de patrimoni històric recuperats formaran part de l'oferta turística del Pla de l'Estany. Per tal de promoure'ls, cadascun d'aquests elements ha estat identificat amb un codi QR. D'aquesta manera, els visitants només hauran d'apropar el seu telèfon mòbil al codi de barres bidimensional per obtenir una informació ampliada de l'element de patrimoni històric que visitin. La informació que s’obtingui a través del codi QR, a més, s’anirà ampliant amb el pas del temps.http://patrimoni.plaestany.cat/

 

La consellera comarcal de Turisme i Promoció Econòmica, Joana Vilà, ha remarcat que amb la recuperació dels elements de patrimoni històric s’ha aconseguit “posar en valor aquests espais i comunicar el llegat i la història de la comarca”. Segons Vilà, “aquests elements patrimonials són un bon exemple del ric patrimoni del Pla de l’Estany i creiem que seran una bona oportunitat perquè la gent pugui venir i conèixer la nostra comarca”.

 

Per la seva banda els onze ajuntaments de la comarca mantindran i netejaran l'element i el seu entorn, tal com recull el conveni de col·laboració firmat el 2014.

 

Els onze espais de patrimoni històric recuperats són els següents:

 

- Pou de glaç de Ca n'Illa (Serinyà)

- Font de salt Dalmau (Camós)

- Pou de glaç de Can Manosa (Crespià)

-Rajoleria de Cal Bacallà (Vilademuls)

- Font de Can Janic (Palol de Revardit)

- El Terme - El Límit (Banyoles)

- Forns de Ca l'Anglada (Fontcoberta)

- Font de Brenys (Porqueres)

- Rentador de Corts (Cornellà de Terri)

- Oratori de Sant Ferriol de Falgons (Sant Miquel de Campmajor)

 - Font de l'Hospici i biot de Can Moner (Esponellà)

 

 

Arxiu