19, de maig 2015 13:21
L'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, amb el suport de l'Institut Català de les Dones, organitza un curs sobre tècniques tradicionals de costura que es desenvoluparà a Banyoles, en quatre sessions, a partir del 20 de maig. Per a participar-hi ha calgut inscriure's amb antelació ja que les places (ja exhaurides) eren limitades. No calia tenir coneixements previs de costura per apuntar-s'hi.

El curs s'emmarca en el projecte “Modistes. Protagonistes d'una època” que té per objectiu recuperar tècniques tradicionals de costura i fer un reconeixement a la professió de modista i a les dones que hi ha al darrere. A Banyoles i a la resta del Pla de l'Estany, un gran nombre de dones nascudes entre els anys 1920 i 1940 van ser modistes. Es tracta d'una activitat molt estesa a la comarca durant el segle XX, però amb poca visibilitat, ja que es feia dins de casa i des de l'anonimat.

L'ofici de modista requeria un llarg període d'aprenentatge. La majoria començaven a aprendre de cosir gairebé sent unes nenes. Era costum que les principiants comencessin per fer “el drap”, que consistia a agafar un quadrat de tela d'un 25 centímetres de costat i assajar-hi els punts bàsics de costura. Aquest serà, precisament, el tema del primer taller, juntament amb una explicació sobre els utensilis i les característiques més habituals del lloc de treball.

Amb el temps i el contacte constant amb la modista, les aprenentes es familiaritzaven amb la diversitat de tècniques i teles. Això significava saber reconèixer cada tipus de teixit i la forma de tractar-los. Tampoc cal oblidar que aprendre a cosa amb la màquina de pedal representava tot un repte, ja que era una prova d'habilitat i de consagració professional.

El segon taller es dedicarà, precisament, al reconeixement de teixits i es farà un apropament a la màquina de cosir. Els tercer taller estarà dedicat a la introducció del patronatge i a explicar els secrets d'un bon tall i el quart a la feina de planxar, considerada tant important com la de cosir, juntament amb una introducció a l'apartat de fils, botons, cremalleres i altres accessoris.

Des de l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal es remarca que “amb aquest curs volem donar a conèixer la feina de les dones modistes i que la seva tasca, feta amb cura i anys d'experiència, sigui reconeguda, apresa i recordada”. Els tallers es realitzaran els dies 20 i 17 de maig i 3 i 10 de juny, de 10 a 21 hores, al local d'El Portal.

Arxiu