L’àrea de Benestar Social inicia una campanya per donar a conèixer la diversitat sexual i de gènere
16, de maig 2023 09:02
  • Coincidint amb el Dia Internacional Contra l’LGBTIfòbia del proper 17 de maig es dona el tret de sortida a aquesta campanya per fer pedagogia al voltant de diferents conceptes referents a la diversitat sexual i de gènere.
  • La campanya, que clourà el 28 de juny, Dia de l’Orgull LGBTI, inclou material infogràfic i xerrades als municipis.

Aquest dimecres 17 de maig, Dia Internacional Contra l’LGBTIfòbia es començarà a fer difusió del material relacionat amb la campanya ‘Què és la diversitat sexual i de gènere?’. Aquesta iniciativa té per objectiu donar a conèixer els conceptes bàsics per entendre la diversitat i de gènere: l’orientació, sexual, el sexe biològic, la identitat de gènere i l’expressió de gènere. La campanya l’organitza el Servei d’Atenció Integral (SAI) a les persones LGBTI del Pla de l’Estany de l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal i va dirigida a tots els municipis en els que s’hi fa atenció.  

Sota el nom ‘Què és la diversitat de gènere?’ l’àrea de Benestar Social, a través del SAI del Pla de l’Estany, impulsa una nova campanya LGBTI a la comarca coincidint amb dues dates reivindicatives com són el Dia contra l’LGBTIfòbia (17 de maig) i el Dia de l’Orgull LGBTI (28 de juny). Durant 6 setmanes es faran diverses accions a través de les xarxes socials i in situ als municipis per fer pedagogia i donar a conèixer els diferents conceptes bàsics entorn a la diversitat sexual i de gènere.

Des de l’àrea s’ha detectat que encara es confonen termes com sexe biològic, identitat de gènere o expressió de gènere, entre d’altres. Es tracta de conceptes que són fàcilment diferenciables i que defineixen part de la manera de ser de cadascú i la diversitat de les persones. Per tal de clarificar-los s’ha elaborat una infografia de la que se’n farà difusió a través de les xarxes socials i, també, físicament en diferents punts dels municipis del Pla de l’Estany. En paral·lel es faran xerrades als pobles dirigides a gent gran per tal que aquest col·lectiu pugui fer preguntes i entendre aquesta diversitat que els hi ve de nou. Per acabar de lligar aquesta vessant més pedagògica de la campanya, també s’ha elaborat un reportatge amb Banyoles Televisió en el que es farà èmfasi en els diferents conceptes, així com es donaran a conèixer quines són les funcions del SAI Pla de l’Estany creat a finals del 2017.

La bandera LGBTI a tots els ajuntaments de la comarca

Més enllà de les accions ja comentades, també es duran a terme dues propostes més: d’una banda, l’exposició ‘Soc el que sento’, creada el 2018, es podrà tornar a veure a la Piscina Municipal de Fontcoberta, des de l’obertura de les instal·lacions fins a finals de juny. També durant tot el mes de juny la Biblioteca Carles Fontserè de Porqueres posarà a disposició dels usuaris i usuàries una mostra de llibres LGBTI.

Paral·lelament, durant tota la campanya, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany i tots els ajuntaments de la comarca hissaran la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí, representativa del col·lectiu LGBTI. Cal recordar que tots els ajuntaments de la comarca estan adherits a el Pla LGBTI del Pla de l’Estany que marca els objectius i actuacions a fer durant el període 2021-2025 en compliment de la Llei catalana 11/2004 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i interesexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Arxiu