Finalitza la digitalització d’onze elements patrimonials de la comarca
01, de juny 2023 12:08

- El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha digitalitzat un element de cada municipi de la comarca, al que s’hi podrà accedir mitjançat un codi QR. La digitalització es mostra amb tours 360º, visites 3D i vídeos

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha finalitzat la digitalització d’onze elements patrimonials de la comarca, un a cada municipi. Aquesta iniciativa està inclosa en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial “Costa Brava Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa”, del qual el Consell Comarcal en forma part.

El Balneari i la Font de la Puda de Banyoles, l’església de Santa Magdalena de Camós, on hi ha un retaule de Santa Magdalena; l’església de Sant Cugat de Ravós del Terri, que conté pintures romàniques al seu interior; o la platja d’Esponellà a Fontcoberta, són alguns dels onze elements digitalitzats dels diferents municipis que conformen la comarca. L’objectiu del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial és el de posar en valor el patrimoni cultural de les comarques gironines. Des de l’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal s’ha apostat per aquesta digitalització.

Oriol Serrà, conseller en funcions de Promoció Territorial del Pla de l’Estan, destaca que “l’elecció dels 11 elements, un per cada municipi de la comarca, s’ha fet pensant en llocs d’interès, alguns d’ells tancats al públic, tots amb una importància cultural i històrica que cal preservar i donar a conèixer. Molts d’aquests elements estan enmig de rutes de senderisme i BTT, fet que potenciarà la seva visita tant per part dels turistes com dels habitants de la comarca”. Serrà afegeix que “amb un codi QR el visitant pot descarregar-se l'enllaç i veure l’interior de l’element. També hi ha informació descriptiva de l’element per donar suport a la part més visual”. El conseller conclou que “amb aquets projecte es contribuirà a acostar aquest patrimoni arreu amb l’ajuda de les tecnologies”.

La resta d’elements digitalitzats han estat el centre de la vila de Crespià, on amb la digitalització es pot imaginar com era Crespià a l’època medieval; el pou de glaç de Palol de Revardit, per veure com els traginers entraven el gel al pou i treballaven; la central elèctrica de Martís, a Esponellà, que no és oberta al públic i la digitalització permet veure els seu funcionament; el bosc de Can Ginebreda, on hi ha vint codis QR a diferents escultures del bosc per escoltar les explicacions de l’artista Xicu Cabanyes sobre la seva obra; les torres de telegrafia òptica de Ginestar, de Sant Miquel de Campmajor, i la de Fallines, de Vilademuls, que actualment són accessibles i a través de la digitalització es pot veure com funcionaven i quina era la mecànica que utilitzaven per a la comunicació entre les diferents torres. Per últim es pot veure el rentador de Can Carreras de Serinyà i l’ús que la població, sobretot les dones, feien d’aquest espai per rentar la roba.

Per més informació sobre el projecte dels elements digitalitzats es pot consultar la web turisme.plaestany.cat

Arxiu