El Consell Comarcal del Pla de l’Estany presenta la nova edició de la Guia de rutes de senderisme, bicicleta i btt de la comarca
12, de novembre 2019 12:51

Inclou 3 noves rutes de senderisme pels municipis de Crespià i Fontcoberta

L’Àrea d’Agricultura, Promoció Rural i Economia del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha presentat la nova edició de la guia de rutes de la comarca del Pla de l’Estany. La publicació, de la qual se n’han editat 3.000 exemplars, inclou 22 rutes de senderisme, que sumen en total 220 quilòmetres de camins, i 12 per fer en bicicleta i BTT, que recorren 250 quilòmetres de pistes.

L’any 1998 el Consell Comarcal va editar “Rutes a peu”, un fulletó de cinc itineraris de senderisme per la comarca que recorrien els municipis de Sant Miquel de Campmajor, Camós, Banyoles, Esponellà i Vilademuls. L’any 2003, a aquesta proposta es van afegir les Rutes dels Soldats de Salamina, inspirades en la novel·la homònima de l’escriptor Javier Cercas. El següent any, es va incorporar a les rutes senyalitzades una xarxa de trajectes per fer en BTT, que constava de 10 rutes que recorren la comarca. Aquest darrer fulletó, editat amb el suport i la coordinació de Turisme de Catalunya, incloïa també tres rutes d’enllaç amb la comarca del Gironès que tenen com a principal atractiu el desnivell per arribar a Rocacorba.

L’any 2017, coincidint amb la presentació de la nova identitat territorial de la comarca, es va presentar la “Guia de rutes de senderisme, bicicleta i BTT de la comarca del Pla de l’Estany”. Aquesta guia es va editar amb l’objectiu de millorar i ampliar l’oferta de senderisme i cicloturisme en una comarca com el Pla de l’Estany en què el màxim reclam turístic és l’esport i la natura. Es van editar 3.000 exemplars de la guia. A mitjans de l’any 2018 es van reimprimir 3.000 unitats més de la guia per la gran demanda que tenien entre el públic visitant.

Ara s’ha reeditat la guia amb l’objectiu de millorar i ampliar l’oferta de senderisme de la comarca. En aquesta nova edició la guia ha afegit 3 noves rutes que recorren els municipis de Crespià i Fontcoberta. Les tres noves rutes són:

-      Ruta de la platja d’Espolla: és una ruta que recorre un costat de la platja d’Espolla i arriba al jaciment paleolític de Roca Foradada, situat a la banda nord-est del clot. El recorregut és d’1 quilòmetre i es fa en 10 minuts. És un recorregut planer, apte per fer amb cotxet de nadons.

-      Ruta de les fonts i del patrimoni de Vilavenut: és un sender local que discorre per paratges de Vilavenut visitant fonts i elements patrimonials. La ruta és d’11 quilòmetres i es fa en 3 hores.

-      Sender de llevant, Sant Miquel de la Roca: és un recorregut que transcorre per camins ramaders fins arribar a l’enderrocada ermita de Sant Bartomeu del Portell per continuar salvant el desnivell fins arribar a l’ermita de Sant Miquel de la Roca, situada en un cingle a 170 metres sobre el riu Fluvià. És un recorregut de 3,8 quilòmetres que es fa en 2 hores.

També s’han actualitzat 3 rutes de senderisme: 

-      Ruta de la Puda i Les Estunes: s’ha actualitzat el traçat que ja no creua el pati de l’escola Casa Nostra sinó que va directament a la zona dels estanyols. També s’ha canviat el sentit de la ruta i s’ha traslladat el punt d’inici, que abans era a la Font de la Puda, al camp de futbol. Aquest darrer canvi permet millorar l’aparcament.

-      Ruta dels indrets amb història: és una ruta que transcorre pel municipi de Palol de Revardit. S’ha escurçat el traçat ja que recorria alguns quilòmetres pel mig del bosc sense cap atractiu turístic. Així doncs la nova ruta és de 7,5 quilòmetres que es fan en 1 hora i 40 minuts. La major part de la ruta transcorre per pistes asfaltades.

-      Ruta PR-C120 – Rocacobra: s’ha renombrat la ruta afegint el nom de Rocacorba perquè sigui més entenedora i més fàcil d’identificar. També s’ha afegit un nou traçat de tornada que és el que es realitza habitualment a peu i que està senyalitzat al territori.

Les rutes BTT no s’han modificat ni ampliat ja que són les establertes i registrades amb el suport i la coordinació de Turisme de Catalunya. Aquestes rutes consten de 250 quilòmetres de pistes de tots els nivells, des d’amateurs a professionals, passant per grans cims i llargues planes.

Totes les rutes disposen d’un mapa i les dades sobre la seva dificultat, distància, durada, desnivell, senyalització i sortida, a més de la descripció i els punts d’interès. També s’inclou un codi QR que permet visualitzar, descarregar, imprimir i compartir el mapa de la ruta.

La guia és gratuïta i es distribuirà principalment a través de l’oficina de turisme de Banyoles i als establiments turístics de la comarca. També pot aconseguir-se als ajuntaments i al Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

Arxiu