El fons del Centre d’Estudis Comarcal de Banyoles ja es pot consultar en línia
21, de juny 2022 08:48
  • Del miler de documents i fotografies que conformen el fons, en destaquen l’original del poema ‘A mos amichs de Banyolas’ de mossèn Jacint Verdaguer i l’exemplar de l’obra ‘De Consolatione’ del filòsof Boeci.

Des d’aquesta setmana el fons documental del Centre d’Estudis Comarcals (CEC) de Banyoles ja es pot consultar en línia. Es tracta de prop d’un miler de documents, dels quals més de 800 corresponen a fotografies. D’aquest fons tan extens en destaquen l’original del poema que mossèn Jacint Verdaguer va dedicar al grup de la Renaixença banyolina, titulat ‘A mos amichs de Banyolas’, així com un exemplar escrit a mà del filòsof Boeci de l’obra ‘De Consolatione’.

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del fons documental del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles format per 11,40 metres lineals, equivalents a 114 capses d’arxiu i més de 800 fotografies. Tota aquesta documentació és testimoni de fets ocorreguts entre el 1943 al 2008, bona part d’ells gràcies a la col·laboració del CEC amb l’Ajuntament de Banyoles en el seguiment d’obres en edificis històrics. La presidenta de l’entitat, Roser Masgrau ha destacat que “som els hereus del moviment noucentista dels anys 20, però que es va aturar a causa de la Guerra Civil i que es va recuperar l’any 1943 amb la fundació del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles”.

D’entre el gairebé miler d’arxius, sumant els documents i les fotografies, del Centre d’Estudis en destaquen d’una banda els relatius al patrimoni del Pla de l’Estany com les 40 fotografies de 1927 de masies de la comarca fetes per Jaume Butinyà i Francesc Figueras per al projecte d’Estudi de la Masia Catalana. En aquesta línia també hi destaquen les memòries d’excavació, els estudis i els projectes de protecció del jaciment del Castell de Porqueres, així com els plànols de l’antiga comarca de Banyoles del cartògraf Antoni Bescós, que presenten diferents aspectes de geografia física i humana d'una regió que, en part, actualment és el Pla de l'Estany. “Tota una documentació que és testimoni dels elements patrimonials i culturals de Banyoles i de la comarca” ha exposat Núria Batllem, directora de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.  

El president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer s’ha mostrat satisfet per aquesta nova donació a l’Arxiu remarcant que “el Centre d’Estudis Comarcals és una entitat més antiga que la pròpia comarca i que, per tant, la documentació donada és cabdal per entendre com es va formar el Pla de l’Estany”. En la mateixa línia, Miquel Cuenca, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles ha posat el focus en “la tasca descomunal de defensa i difusió del patrimoni de la comarca que s’ha fet i es fa des del CEC”, a més d’afegir que “aquesta donació s’entén perquè en els darrers anys, la relació de l’entitat amb el consistori ha estat més estreta, com ho va demostrar el canvi d’ubicació del Centre d’Estudis a la Llotja del Tint”.

D’altra banda, de la documentació del fons del Centre d’Estudis Comarcals també ressalten una obra de mossèn Jacint Verdaguer i una altra de Boeci. El valor afegit del document de Verdaguer és que es tracta de l’original de poema ‘A mos amichs de Banyolas’ fet l’any 1884 i dedicat a Pere Alsius, Joaquim Hostench, Dolors Monserdà i a Josep i Joan Gou, del grup de la Reinaxença banyolina. De l’exemplar del filòsof Severí Boeci de l’obra ‘De Consolationedestaca el fet que es tracta d’un còdex, nom amb què es coneixien els llibres medievals, escrit a mà en el segle XIV.

La cessió per part del CEC i la tasca realitzada des de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany ha permès que tota aquesta documentació ja es pugui consultar en línia, com ha posat de relleu Núria Batllem, a través de la web d’Arxius en línia de la Generalitat de Catalunya.

Arxiu